miercuri, 19 decembrie 2012

Primii pasi in cariera



Pentru multi dintre noi, momentul debutului profesional reprezinta un moment mult asteptat, plin de entuziasm si dorinta de realizare. Insa, asa cum stim cu totii, realitatea se incapataneaza sa ne arate uneori contrariul. Ce e de facut in aceasta situatie?
 
Un proces de angajare cere timp si multa rabdare. Statisticile arata ca perioada medie de gasire a unui loc de munca variaza intre 3 si 6 luni dupa momentul absolvirii studiilor. Si atunci, ce facem? Stam în casa asteptand ca ”jobul ideal” sa ne bata la usa? 

Pentru a obtine un job este important sa depui efort si sa iti folosesti toate resursele de care dispui. In primul rand, un  sfat ar fi sa mergi la cat mai multe interviuri, chiar daca raspunsurile nu vor fi favorabile de fiecare data. Este o experienta de invatare foarte utila pentru tine deoarece ai nevoie sa te obisnuiesti sa interactionezi cu angajatorii, sa te vinzi, sa negociezi si bineinteles, sa iei decizii de cariera. 

De asemenea, este important sa demonstrezi motivatie si potential. Daca poti convinge un anagajator ca stii ce vrei, ai incredere in tine, inveti repede si comunici foarte bine, aceste trasaturi in sine iti pot deschide multe usi. Din pacate, putine persoane chiar au aceste abilitati, desi ele pot crede cu tarie asta. 

Foloseste strategii alternative de angajare. Nu te multumi doar cu a trimite CV-uri pe internet. Este destul de simplu si toata lumea face asta, dar sansele sa fii chemat la un interviu scad considerabil. Da sfoara in tara ca iti cauti un loc de munca, anunta prietenii, rudele, profesorii. Poti sa te duci la sediul firmelor pentru a aplica CV-ul acolo. Inscrie-te in asociatii profesionale din domeniul tau, largeste-ti reteaua de contacte, iar sansele tale de angajare vor creste. Cu cat te diferentiezi mai bine de restul candidatilor, cu atat mai bine. 

Daca lipsa experientei este un punct slab, atunci o idee excelenta este sa acumulezi putina experienta inainte de angajarea propriu-zisa. Voluntariatul, schimburile de experienta, internship-urile, implicarea in diverse proiecte pot fi niste rampe de lansare valoroase. 

Angajarea in sine este o provocare, necesita un plan bine pus la punct si o abordare strategica, insa nu este imposibil. Gandeste pozitiv, inarmeaza-te cu rabdare, investeste in dezvoltarea ta, invata din propriile greseli si rezultatele nu vor intarzia sa apara.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu