vineri, 28 decembrie 2012

Tu cum iti alegi cariera?

De multe ori m-am întrebat care sunt motivele care stau în spatele deciziilor noastre atunci când ne alegem o profesie. Oare ce ne determină să devenim medici, profesori, avocați sau actori? Cine sau ce anume ne influențează traseul de carieră? 
  
Familia este unul dintre cei mai importanți factori care influențează deciziile privind cariera. În primul rând, familia este cea care, cel puțin pentru o perioadă, optează în locul nostru pentru anumite școli. Pe viitor, acest lucru poate îngrădi mai mult sau mai puțin posibilitățile copiilor.
Un alt aspect important care influențează alegerile de carieră sunt atitudinea și stilul educativ al părinților care se reflectă în încrederea în sine, direcția și măsura ambițiilor fiecăruia. Ei sunt primii care le transmit copiilor așteptările sociale și profesionale. 

Școala își pune și ea amprenta asupra traseelor profesionale pe care le alegem. Pe de-o parte prin structura sistemului de învățământ (tipurile de școli, profile, numărul de locuri, etc.), iar pe de altă parte prin procesul educativ în sine. Acesta din urmă contribuie la dezvoltarea aptitudinilor, stimulează interesul și practic, ne furnizează informații despre anumite profesii. De asemenea, unii profesori pot influența deciziile elevilor în privința alegerii viitoarei profesii, devenindu-le modele. 

Grupul de prieteni este foarte important în luarea deciziilor cu privire la studii și apoi la carieră, având un impact deosebit la vârsta adolescenței. Sunt numeroase cazuri în care proaspeții absolvenți de gimnaziu sau liceu aleg un anumit liceu, specializare sau facultate doar pentru că prietenul cel mai bun s-a decis să studieze acolo. 

Totodată, trăsăturile de personalitate, motivația și rezultatele școlare influențează direcția pe care vrei să o urmezi. Fiecare persoană este unică și ca atare, și așteptările profesionale diferă de la un individ la altul. Idealurile și concepția despre lume și viață influențează și ele opțiunea vocațională a tânărului. 

Piața muncii aflată într-o continuă schimabare determină într-o anumită măsură alegerea carierei. Prejudecățile legate de anumite profesii pot avea efecte negative asupra procesului de orientare a carierei, distorsionând interesele și opțiunile tinerilor. De altfel, și profesiile ”la modă” din ziua de astăzi ar trebui să nu fie un criteriu esențial când decizi ce carieră să urmezi. 

Așadar, o ”rețetă de succes” universală pentru alegerea unei profesii nu cred că există. Totul depinde de tine, de pasiunile, aspirațiile și dorințele tale. Dacă încă ești nehotărât/ă în privința propriului traseu profesional, poate că răspunsul la întrebarea următoare poate fi un reper pentru decizia ta: ”Ce anume ți-ar plăcea să faci timp de 8-10 ore pe zi fără a fi plătit/ă?”.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu