luni, 17 decembrie 2012

Spre ce ma indrept?

Înainte de căsătorie tinerii au multe întrebări şi nedumeriri în legătură cu acest angajament, viitorul reprezentând un mare interes pentru ei. Gândul stresant că nu sunt compatibili şi întrebări de genul: „Ce vreau de la viaţă?" „Oare ea/el este persoana potrivită pentru mine?”, toate aceste îndoieli pot obţine o formă concretă prin câteva şedinte de consiliere premaritală, care are rolul de a oferi explicaţii atunci când există incertitudini. Explicaţia vine întotdeauna din examinarea situaţiei şi evidenţierea a ceea ce simte individul.

       Semnificaţia logodnei reprezintă o perioadă de pregătire pentru viaţa maritală, în care partenerii au posibilitatea de a se cunoaşte mai bine şi de a se obişnui unul cu celălalt atribuindu-si alte roluri.

       De obicei, partenerii încearcă să se pună într-o poziţie cât mai favorabilă lor având tendinţa de a-şi ascunde părţile negative o perioadă îndelungată, însă din nefericire acestea ies la suprafaţă în scurt timp după căsătorie. Membrii familiei realizează că au diferenţe mari de opinii şi apar diferite conflicte care tensionează relaţia. În această situaţie consilierea premaritală este un proces extrem de important pentru orice cuplu, rolul ei fiind cel de a ajuta partenerii să prevină unele conflicte care pot apărea pe parcursul evoluţiei relaţiei lor.

       Un aspect important în consilierea premaritală, este cel de informare şi culturalizare a cuplului în dificultăţi de ordin afectiv, sexual şi interrelaţional. Specialiştii pun mare accent pe compatibilitatea personalităţii cuplului, a modului de comunicare şi a disponibilităţii de a-şi asuma rolurile de soţi. În cadrul acestui tip de serviciu se pune accent pe dezvoltarea şi corecţia psihologică a comportamentelor ce ţin de rolurile conjugale, dobândirea unor abilităţi de comunicare, de cunoaştere şi autoapreciere, toate acestea oferind stabilitate sentimentelor de dragoste reciprocă şi un echilibru vieţii de familie.

       Unul dintre cele mai importante obiective este acela ca tinerii căsătoriţi să dobândească competenţele necesare pentru a înfrunta orice tip de dificultate care va apărea după oficializarea relaţiei.

       Un alt scop al procesului de consiliere premaritală este reliefarea nivelului de dezvoltare a cuplului într-un mod armonios. Cei doi vor fi ajutaţi să se cunoască mai bine unul pe celălalt, prin întrebări şi diverse discuţii despre ciclurile vieţii de familie. Prin consiliere premaritală, cuplul va învăţa cum să prevină şi să amelioreze conflictele pentru menţinerea şi perfecţionarea relaţiei. Consilierea premaritală intenţionează să valideze  legătura dintre membrii cuplului, ajutându-i să se cunoască atât pe ei înşişi cât şi unul pe celălalt.

       Aşadar, procesul de consiliere premaritală are un rol foarte important în prevenirea divorţului, el pune partenerii faţă în faţă şi  identifică intenţiile lor de viitor prin situaţii ipotetice.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu